Strobouw achtergrond

informatieavond energiecafe over Strobouw 14 maart

Strobouw

Een huis goed isoleren kan op verschillende manieren. Als we tegelijkertijd circulair of biobased willen bouwen, dan wordt de keuze beperkter. Strobouw is dan een serieuze optie. Stro is een bijproduct van de akkerbouw en wordt voor de verwerking vaak in balen geperst. Er is weinig fantasie nodig om met die strobalen een muur te bouwen. De dikte komt overeen met de dikte die gevels tegenwoordig hebben en de isolatiewaarde is aanmerkelijk beter. Strobouw maakt daardoor een revival door. Het is herontdekt en er worden innovatieve bouwmethoden mee ontwikkeld.

Reden voor KempenEnergie om er eens wat extra aandacht aan te besteden tijdens een informatiebijeenkomst.
Datum: donderdag 14 maart 2019
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: EnergieLoket in de Muzenval in Eersel.

Audrey van den Heuvel uit Veghel zit in het bestuur van Strobouw Nederland en kan enthousiaste en deskundige verhalen vertellen over het bouwen met stro. Zelf bouwen doet ze niet, dat laat ze aan haar man Piotr over. Met hun bedrijf maken ze woningen van stro, hout, leem en tadelakt. Bij voorkeur dus materialen die in een natuurlijke kringloop passen. Strobouw Nederland is een stichting die de toepassing  en verdere ontwikkeling van strobouw wil stimuleren. Zij doen dit onder andere door het organiseren van workshops.

In Steensel is vorig jaar een ecologische woning gebouwd. Zoveel mogelijk met natuurlijke materialen waaronder prefab strowanden. De woning wordt verwarmd met een houtpelletcv. Huub Ambrosius komt vertellen hoe hij en zijn vrouw tot deze keuze kwamen en wat hun ervaringen zijn. Hoe het is om anders dan traditioneel te bouwen en hoe het wonen in een ecologische woning bevalt.

Een informatiebijeenkomst met 2 interessante inleidingen, ruimte voor vragen en de mogelijkheid om gezellig na te praten. Informatie over goed isoleren en circulair bouwen is ook verkrijgbaar op onze EnergieLoketten in Bladel, Eersel en Oirschot. Zie www.kempenenergie.nl.


Alle nieuwsberichten weergeven