Strobouw achtergrond

Stemmen op het duurzaamste huis van Nederland

Wordt het strobouw huis in Meppen het duurzaamste huis van Nederland? publiek?

De Nationale Duurzame Huizenroute is een initiatief dat gesteund wordt door een aantal gemeenten en provincies. Dit jaar is er voor het eerst een verkiezing van het meest duurzame huis van Nederland. De publieksprijs wordt bepaald door het aantal stemmen dat een huis vergaard.

Begin oktober is er gestemd voor het meest duurzame huis in de vijf deelnemende provincies Friesland, Groningen, Overijssel, Brabant en Drenthe. In Drenthe is de provinciale prijs uitgereikt aan de eigenaren van het strohuis in Meppen. Het is het enige strohuis dat meedoet in deze wedstrijd.

Tussen 28 oktober en 17 november kan er gestemd worden voor de publieksprijs van meest duurzame huis van Nederland. De winnaars van de provinciale verkiezing zijn de kandidaten

 

Om te zorgen dat het strohuis ook de nationale verkiezing wint en daarmee aandacht voor strobouw zijn er nog veel stemmen nodig. Met andere woorden ...

stemmen kan op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing/publieksverkiezing

 

Het strohuis in Meppen is gebouwd tussen 2009 en 2012. Eind 2012 was het zover dat er gewoond kon worden. Naast het gebruik van stro is er gewerkt met

natuurlijke materialen zoals celluloseplaten, cellulosedekens, vlaswol en uiteraard is de buiten- en binnenkant afgewerkt met leem.

De verwarming in de winter is uitsluitend met behulp van een houtgestookte CV. Daarnaast zorgt een zonneboiler voor het warme water in de zomermaanden.

Omdat er geen gebruik gemaakt kan worden van het elektriciteitsnet, is er een stand-alone voorziening met accu's die gevoed worden door zonnepanelen.

Veel materiaal (waaronder de keuken) is afkomstig van gebruik elders, wat ook een vorm van duurzaam

bouwen is. De positionering van de leefruimtes is op het zuiden, waar grote ramen met drielaags glas de warmte binnenlaten en vasthouden.

Zo is er van alles te vertellen over het huis dat op 10 november te bezoeken is en door het jaar heen ook op aanvraag open is.


Alle nieuwsberichten weergeven