Strobouw achtergrond

Raalte

Locatie: Raalte
Eigenaar: Agnes Heethar & Harrie Kiekebosch
Strobouwer: Harrie Kiekebosch (workshops)
Ontwerper: Herman Harms samen met Agnes Heethar & Harrie Kiekebosch
Jaar: 2011-2012 na pauze weer opgepakt oktober 2013
Oppervlakte: 150 m2

Bijzonderheden: werkproject voor MBO studenten
Website: Het Natuurlijk Huus

 

Dit strobalen Multi-Functionele-Gebouw  komt naast 't Natuurlijk Huus in Raalte te staan. Het is een leslokaal/cursusruimte, excursieruimte (7,5 x 20 meter), tevens inzetbaar als slecht weer accommodatie voor bezoekers van de natuurlijke camping in wording. Uitgebreide sanitaire ruimten zijn daar ook een onderdeel van.
Herman Harms is samen met de eigenaren; Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch ontwerper, Rens Borgers is de ‘stromeester’ Hij begeleidt de bouw die door MBO-studenten als werkproject wordt uitgevoerd. Ze komen daarmee in aanraking met duurzaam bouwen. Je moet als eigenaar wel een beetje geduld hebben, maar “het is hartstikke leuk die jongeren de hele dag over de vloer te hebben”.
Voorjaar 2014 worden de strobalen geplaatst. Dan wordt er ook een workshop gegeven. ‘t Natuurlijk Huus is een voorbeeldproject voor natuurlijk wonen. De stichting Natuurlijk laat zien hoe je natuurlijk kunt bouwen, inrichten, wonen en werken. Natuurlijk staat voor duurzaam en ecologisch, maar ook voor haalbaar en logisch. Vooral met die laatste twee toevoegingen breng je de duurzame en ecologische principes dichterbij mensen en is acceptatie en kopiëren dichterbij.
't Natuurlijk Huus geeft excursies, cursussen en lezingen. Daar is zo veel vraag naar, dat besloten is een bijgebouw met leslokaal neer te zetten. Dat maakt meteen uitbreiding mogelijk naar les geven van basisscholen buiten de school. Het strobalen leslokaal moet meteen een fris leslokaal zijn.
De bouw van dit Multifunctionele Gebouw is meteen ook een les project. Studenten van ROC Deltion maken de bouw. Derde en vierdejaars studenten krijgen ook de kans om gedeelten van de werkorganisatie te leren . Eerste en tweede jaars leren het handwerk. De bouw is in de winter van 2010-2011 gestart en is in oktober 2013 na een pauze weer hervat.  Er wordt in de langs-gevels gewerkt in strobalen bouw. Hiervoor wordt zes ton stro verwerkt. Het pannendak is geïsoleerd met Isovlas. De kopgevels zullen uitgevoerd worden in kalk-hennep. Voor de vloer is gekozen voor kleikorrels. Er wordt veel praktijkervaring  opgedaan en ook worden er bouwplaats examens  afgelegd. Wie in de tussentijd een kijkje wil nemen, kan zich via de site  van het Natuurlijk Huus inschrijven voor excursies.

http://www.hetnatuurlijkhuus.nl/Contact/index.html

Voor de workshop kun je bellen met Rens Borgers 06 404738887