Strobouw achtergrond

Maarssen

Locatie: Maarssen
Eigenaar: Michel Post
Aannemer: Michel Post en Niels van de Pas
Strobouwer: Rene Dalmeijer
Architect: ORIO architecten
Jaar: 2003-2006
 

Het atelier ligt half verdiept in de tuin met een schuin oplopend dak. Hierdoor is er weinig gebouw te zien vanaf het prive-gedeelte en aan de waterkant heb je een 3,5 meter hoge gevel die zo transparant mogelijk is gehouden in verband met zoninval en zonnewarmte. Het gebouw heeft dan ook duidelijk 2 gezichten.

Het atelier is gebouwd met zoveel mogelijk natuurlijke en hergebruikte bouwmaterialen. Zo zijn er schelpen gebruikt voor isolatie en vochtregulatie; vorkheftruck banden als aardekering voor dat gedeelte dat in de grond zit; houten balken die uit de sloop afkomstig zijn; strobalen afgestuct met leemstuc als buitenwand en een sedum dak voor het groene uiterlijk vanuit de tuin.
Daarnaast zijn er ook minder natuurlijke materialen gebruikt om te ervaren wat het verschil is. Hierdoor is het atelier niet een schoolvoorbeeld van hoe je ecologisch moet bouwen, maar meer een ervaringsobject waarbij heel duidelijk de do's en de don'ts aangetoond kunnen worden.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat door zijn beschutte ligging en orientatie op de zon en wind, het mogelijk is gebleken om een buitengevel af te stucen met leemstuc, waarbij een overstek van slechts 10 cm is toegepast. Een ontwerp van een strobalen woning zal dan ook altijd afhankelijk moeten zijn van zijn omgeving.