Strobouw achtergrond

Cuijk - Aardehuis Utopia

Locatie: Cuijk
Eigenaar: Ronald Salters
Architect: ORIO architecten
Jaar: 2010-2012
Oppervlakte: 250 m²
Bouwkosten: € 550.000,-
Website: Aardehuis ''Utopia''
 

“Hoe komt een mens er toe, om een 'Strobalen Huis' te gaan bouwen ???"
 
Als iemand mij deze vraag meer dan zeven jaar geleden had gesteld, zou ik daar hard om hebben kunnen lachen. Leuk voor “geitenwollensokken hippies”, maar niet voor mij.
 
In de jaren zeventig ben ik afgestudeerd aan de TU Delft. Toen, had ik wel het gedachtengoed van die tijdsperiode meegekregen, maar heb er eigenlijk zelf weinig mee gedaan. Ja, ik probeerde het milieu dan wel zo veel mogelijk te ontzien, alleen dat leverde niet zo veel op in de praktijk van alledag.
 
Met de naderende komst van het einde van een werkzame periode, begon die “oude gedachte” wel te knagen. ‘Kan ik daadwerkelijk zelf iets voor het milieu doen?’
 
Een lange zoektocht naar een nieuwe bestemming in mijn leven, gekoppeld aan een nieuw huis, leverde de doorbraak.
 
Het bezoek aan de bouwbeurs in Utrecht leidde naar een “ideaal huis”, een prefab houtskeletbouw pakket uit Duitsland. Zeer degelijk gebouwd met superieure isolatie en energiewaarden. Bij toeval (maar wat is toeval in een mensenleven) stuitte ik op de stand van een paar jonge enthousiastelingen die met strobalen in de weer waren. Erg veel gelachen, het waren leuke jongens en het deed mij erg sterk terug denken aan de jaren zeventig. In die zelfde beursstand hing een tekening van een bijzonder huis, een Earthship leerde ik later. Het was liefde op het eerste gezicht! Dit wilde ik ook hebben, wonen in zo’n soort droomwoning.
 
De jonge architect ‘Michel Post’, die mij alles geduldig uitlegde, keek mij ondertussen wat ongelovig aan… Is die man wel serieus??? Binnen een paar weken had ik, weer bij toeval(?!?), een geschikt stuk grond gevonden. Op Marktplaats notabene…
De rest is geschiedenis. Het huis is eigenlijk vrij snel gebouwd en is in zeer veel dagbladen, weekbladen en een architectenblad gepubliceerd. De KRO-NCRV heeft er een aflevering “BinnensteBuiten“ van gemaakt.
 
Het is een droom, een superhuis. En de meest karakteristieke omschrijving die vrijwel iedere bezoeker bij binnenkomst maakt, is: “het voelt goed aan!“, en dat zegt alles. Het huis voelt zeer prettig aan, heeft een zeer gezond binnenklimaat en de energiekosten zijn vrijwel “NUL”!